NİYAZİ ERDOĞAN
Başarılı tasarımcı Niyazi Erdoğan Kimdir? Niyazi Erdoğan markasının kuruluş hikayesini, pazarlama ve satış stratejisini Niyazi Erdoğan ile röportajımızda bulabilirsiniz.
by Gizem Şakar 20/06/2020
Marka sahibi olarak kendinizden biraz bahseder misiniz?
İTÜ Mimarlık Bölümü mezunuyum. 4 sene profesyonel mimarlık yaptıktan sonra 2003 senesinde İTKİB genç moda tasarımcıları yarışmasında finale kalarak moda endüstrisine geçiş yaptım. Bir süre sektör deneyimi yaşadıktan sonra 2006 yılında kendi tasarım ofisimi kurdum. O günden beri iç piyasa markalarına ve ihracat firmalarına tasarım yönetimi danışmanlığı vermekteyim
“NİYAZİ ERDOĞAN” markasının kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?
İstanbul Moda Haftası’nın sanırım ikincisi ya da üçüncüsü düzenleniyordu. Mimarlık eğitimi aldığım taşkışlanın bahçesinde defile izlemek için vakit öldürüyorduk. Markanın uzun süre sanat yönetmenliğini de yapan arkadaşım Barış Çakmakçı ile sohbet ederken, aklımda bir erkek markası yapma fikri belirdi. 2009 senesinde ilk koleksiyonumu hazırladım ve 2010 yılında okuduğum okulda düzenlenen İstanbul Moda Haftası’nda ilk defilemi gerçekleştirdim.
Markanızdaki sıçrama taşı sizce nedir?
Markayı büyüten detay. A-HA moment da diyebiliriz.İstanbul Moda Haftasın’da yaptığım ilk defile. Bir gün içinde bütün moda basını benden bahsediyordu. Benim için dönüm noktası olmuştur.
NİYAZİ ERDOĞAN olarak dönüşmek istediğiniz şey nedir? Hedefleriniz nelerdir?
Birçok hedefimi gerçekleştidirdim diyebilirim. Yurt dışı fuarlar dahil birçok deneyim yaşadım. Gençlerin çok rahat ulaşabildikleri ve satın alabildikleri bir marka haline dönüşmek istiyorum. Bir yandan da markalaşma ile ilgili deneyimlerimi aktarabileceğim bir danışman olmak hayalim.
Marka kuruluş ve büyüme aşamalarındaki size en çok zorlayan challenge’lardan bahseder misiniz?
Beni en zorlayan, alımda öncü ve yenilikçi bir duruşumun olması. Hedef kitlemi önce eğitmek daha sonra da ürün satmam gerekti. Türkiye de erkek giyimi konusunda bir çok tabu daha yeni yeni yıkılıyor.
Türkiye’de tasarımcı olmanın zorlukları ve avantajlarından bahseder misiniz?
Ben kendi adıma herhangi bir sorun yaşamadım. Moda tasarımcısı olmanın en büyük avantajı ise Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olması. Birçok üretimi çok rahatlıkla yaptırabiliyorsunuz.
Markanın doğrudan veya dolaylı olarak istihdama katkısı nedir?
Bu güne kadar birçok tasarımcı genç yetiştirdim ve bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Hala Bayrampaşa Kız Meslek Lisesinde gönüllü eğitmenlik yapmaktayım.Hitap ettiğiniz müşteri kitlesi nedir? (Yaş grubu, cinsiyet, coğrafya, kültür olarak değerlendirebilirsiniz) Şehirli, Stil sahibi, kendi duruşu olan, yenilikçi, 20-45 yaş arası Erkek.
Koleksiyonlarınızı belirleme sürecinden bahseder misiniz? Ürünleri belirlerken nelerden ilham alıyorsunuz?
Hayatın kendisi ve hikayeler ilham kaynağım oluyor genelde. Bir de mimarlık tarihi ve yerel öğeler en büyük ilham kaynağım.
Müşterilerinize hangi kanallar aracılığı ile ulaşıyorsunuz? Pazarlama ve satış stratejileriniz neler?
Sosyal media en büyük iletişim aracımız. Online bir satış platformumuz var. İstanbulda’da üç noktada satışımız var. Moda haftalarına katılıyoruz ve birlikte çalışma yaptığımız bir pr ajansımız var.
Moda sektöründe eticaretin zorluklarından bahseder misiniz?
Ben kendi sitemde ve satış yaptığım platformlarda herhangi bir sorun yaşamadım. E-ticaretten çok mutluyum.
Geldiğiniz noktada markanızı tanımlarken hedefleriniz ile şu anki konumunuz ne derece uyuşuyor?
Çok uzun süreli planlar yapmıyorum ama yapmak istediğim her şeyi deneyimledim ve yaptım.
Bu konuda çok mutluyum.Hayatınızı etkileyen özel kişiler ve/veya düşünce akımları var mı?
Mimarlık tarihi yüksek lisansı yaptığım için bir çok mimari akımdan etkileniyorum ama en çok ‘’modern dönemin form fonksiyonu takip eder’’ ve ‘’az çoktur’’ anlayışları her daim kulağıma küpedir. Hayatı algılayış biçimi için de Mevlana en çok beni etkileyen kişidir.
Müşterileriniz için yarattığınız en büyük değer nedir? (Neden sizi tercih ediyorlar/etmeliler)
Her parçadan çok az sayıda üretiliyor ve bir başkası ile pişti olma riskiniz çok düşük. Özel dikimlerde ise benimle sohbet etme ve kendilerini tanıma şansı buluyorlar. Ayrıca çok uzun süredir beden tipolojileri üzerine araştırmalar yaptık. Aldığınız bütün ürünler daha iyi görünmeniz için tasarlandı.
Giymekten keyif aldığınız Türk markaları var mıdır? Var ise hangileri?
Gökhan Yavaş, Giray Sepin, Seydullah Yılmaz en beğendiğim Türk markaları.
Son olarak. Bir moda markası kurma hayali olan genç girişimcilere önerileriniz nelerdir?
Kendileri olsunlar ve değişen zamanı iyi okusunlar.