ALMANYA PERAKENDE SATIŞLARI 2. DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA EN BÜYÜK DÜŞÜŞÜNÜ YAŞADI
Almanya'da gıda dışındaki perakende ürünlerinde satışlar %22'lik bir düşüş yaşadı ve bu durum 2. Dünya Savaşından sonra görülen en büyük gerileme.
by Turan Saray 17/07/2020
Haberi okumak için
MH Exclusive üyesi ol
Global ve yereldeki tüm marka gelişmelerine,
analizlere ve röportajlara ücretsiz olarak erişebilirsiniz.
KAYIT OL
Almanya'da gıda dışındaki perakende ürünlerinde satışlar ikinci bir dalga olmaması halinde dahi %22'lik bir düşüş yaşadı ve bu durum İkinci Dünya Savaşından sonra görülen en büyük gerileme. Virüsün olası bir ikinci dalgasının sektöre vuracağı darbe öngörülemiyor.
Alman Perakendeciler Birliği tarafından yapılan açıklamada virüs sebebiyle alınan ağır önlemler, sokağa çıkma yasakları ve yasak olmasa bile insanların evlerine kapanması, mağaza kapatmaları gibi gelişmelerin insanların alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdiğini belirtti ve gıda da dahil olmak üzere perakende satışlarının yıllık bazda %4 düşeceğini ifade etti.
Perakende Satışları Mart Ayında Son 13 Yılın En Büyük Düşüşünü Gördü
Almanya Federal İstatistik Ofisinin verilerine göre perakende satışları Mart ayında bir önceki aya göre %5.6 daralarak son 13 yılın en büyük gerilemesini kaydetmişti.
Perakende sektörünün yanında Almanya'nın lokomotifi olan sanayi üretiminde de bir önceki aya göre %9.2'lik bir gerileme kaydedildi. Tüketim mallarında %7.5, enerji üretiminde %6.4, otomobil üretiminde de %31.1'lik ciddi düşüşler kaydedildi.
Pandemi İnsanların Alışkanlıklarını Da Değiştirdi
Pandeminin insanların alışkanlıkları üzerinde de önemli etkileri oldu. Bu değişikliklerden en belirgin olanı kuşkusuz insanların online alışverişe yönelmesi. E-ticaret sitelerine olan taleplerin artması, kargoların siparişleri yetiştirememesi, büyük devlerin birer birer e-ticarete girmek istemesi hatta sosyal medya sitelerinin de farklı uygulamaları yayına alarak işletmeler için pazar yeri olması bu durumun bir kanıtı.
Artık müşteriler alışverişe gitmek yerine online alışveriş işlemlerini tercih ediyor. Yine HDE tarafınan açıklanan verilere göre Mart, Nisan ve Mayıs aylarında perakendecilerin gelirleri %10 oranında azaldı ve online alışveriş harcamaları %20 arttı.
Bu durumun işlerini online alışverişe entegre etmemiş küçük işletmelere çok büyük zararlar verdiği kaçınılmaz bir gerçek. İşin daha da kötüsü pandeminin perakende sektörüne etkileri bununla da sınırlı kalmayıp bir süre daha devam edecek. Hala işlerini online faaliyetlere entegre etmemiş işletmelerin bir an önce çevrimiçi alışveriş kanallarına ağırlık vermeleri gerekiyor.