Esnek İş Modellerinin Önemi
Esnekliği, bir şirketin kriz yönetimi, kritik zamanlarda işleyişi kurtarması ve değişen koşullarda başarılı olma kapasitesi olarak tanımlayabiliriz. Değişen koşullara adapte olmanın önemini koronavirüs krizi acı bir şekilde tüm dünyanın yüzüne vurdu.
Esneklik bugün özellikle daha da bir önem kazandı, çünkü iş alanları gün geçtikçe daha dinamik ve öngörülemez hale gelmektedir. Bu, hızlandırılmış teknolojik evrimin, küresel ekonominin daha fazla birbirine bağlılığının, dünya çapında artan eşitsizliklerin, türlerin tükenmesi ve iklim değişikliği gibi daha geniş sorunlara kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok şirketi ilgilendiren sorunların sonucudur.
Bu krizlere an itibariyle verilebilecek en büyük örnek koronavirüs krizi. Ancak Covid-19 tek örnek değil. SARS, MERS ve Ebola kaçınılmaz bir küresel salgını haber verdiler ve gelecekte başkalarını görmemizi beklemek için gayet yeterli nedenlerimiz var. Ayrıca, aynı koşullar bir siber virüsün yayılmasına ve iklim değişikliğinden veya sosyal gerilimlerden kaynaklanabilecek ekonomik istikrarsızlığın da habercileri olabilir.
Esneklik İş Modeli Oluşturmak Neden Zordur?
- Günümüz ekonomik modelinde şirketler hisse senetleri üzerinden değerlenmek üzere tasarlanmıştır ve bu değerleri maksimize etmek için çalışaktadırlar.
- Bu yüzden çok az şirket maddi kaygılardan vakit bulup iş modellerini geleceğe adapte etmekle ilgilenmektedir.
- Şirketler genelde istikrar üzerine plan yaparlar, bu yüzden esneklik konusu çok planlanan bir şey değildir.
Esnek Bir İş Modeli Kurmak
Esnek bir iş modeli oluşturmak için dikkate alınması gereken bazı önemli ilkeler şu şekilde:
Çeşitlilik: Çeşitlilik ilkesi standartlaşmaya olumsuz bir etki yapsa da şirketlerin başarısız olmasını önemli ölçüde engeller. İş dünyasında, bu sadece farklı geçmişlere sahip ve farklı bilişsel profillere sahip insanları istihdam etmeyi değil, aynı zamanda farklı şekilde düşünmenin ve farklı şekilde iş yapmanın çeşitli yollarını teşvik eden bir ortam yaratmayı gerektirir.
Modülerlik: Modülerlik, bir kriz anında tüm şirketin veya tüm yapının çökmesini engellemek için önemlidir. Modüler bir organizasyon daha küçük parçalara ayrılabildiğinden dolayı krizlere daha hızlı tepki verebilir.
Uyum Sağlama: Uyum sağlamak ile anlatılmak istenen değişen koşullara adapte olmak demektir ve şirketlerin dünyanın ve sektörün gidişatına göre farklı durumlara uyum sağlamaları kriz anlarında onları batmaktan kurtarabilir.
Tutumluluk: Tutumluluk ilkesi değişen iş modellerinde sonuçları ön görmeye çalışmak, gelecekte olması muhtemel olguları tahmin edebilmek ve buna göre stratejik kararlar almak açısından çok önemlidir.