Koronavirüs pandemisiyle beraber yalnızca tüketici zihniyetinde radikal bir değişim olmadı, bununla beraber işletmeler de sadece çok farklı tüketici taleplerine değil, pandeminin getirdiği pratik zorluklara da adapte olmak zorunda kaldılar. Bu süreç de çok yakından gösterdi ki, önümüzde zor bir zamanla karşı karşıya kalan eski iş yapma yöntemleri artık etkili olmayacak veya tüketicilerle etkileşime geçmeyecektir.
Hayatta kalmak için, işletmelerin sınırlı kaynaklarıdan aldıkları verimi en üst düzeye çıkarmak için yapılarını yeniden değerlendirmeleri ve organizasyonlarını yerinden oynatmaları gerekecektir.
Doğrudan Tüketiciye Ulaşmak
Markalar, talep dalgalanmalarını yönetmek için yeni esneklik sistemleri geliştirmeye çalıştıkça, dağıtım zincirini daraltmak, komplike sistemleri kolaylaştırmak ve son tüketici ile bağlantıyı artırmak için çalışacaktır. Firmaların yeni düşünceleri, zincirdeki gereksiz bağlantıların kaldırılması, 'aracıların' gereksiz ya da en aza indirgenecek şekilde ayarlandığında üretim maliyet artışlarını ve marj sıkışmalarını dengelemeye yardımcı olacağı şeklinde değişiyor.
İlk Dijital Yaklaşım
Markalar ve işletmeler için odak noktası, özellikle mağaza kilitlenmelerinin yaşandığı bu dönemde müşteriye ulaşmanın kuşkusuz en etkili yolu olan dijital yaklaşımlar oluşturmaya doğru ilerliyor. İş modellerinin hızlı bir şekilde yeniden hazırlanmasını isteyen çok sayıda yönetici, dijitalleşme adımlarını erken atan şirketlerin atılımlarının meyvelerini bu dönemde keyifle yediğine, bu alanda geç kalanların ise pişmanlıklarına değiniyor.
Günümüzde artık neredeyse her sektör e-ticaret yatırımlarını ve atılımlarını hızlandırmış durumda. Hatta şirketler WhatsApp ve WeChat üzerinden sipariş kanalları oluşturuyorlar. Mesajlaşma uygulamarı üzerine yoğunlaşma modelleri Çin'den başlayarak tüm dünyaya yayılıyor. Çin'deki dijitalleşme süreci için daha önceki yazımıza bakabilirsiniz: SALGIN ARDINDAN ÇİN #2: DİJİTAL ESNEKLİĞE YATIRIM YAPMAK
Fiziksel Mağazaların Geleceği
Hem lüks hem de orta segment markalar bu 'gürültüyü' kesip işlerini düzene sokmak istiyor. Fiziksel mağazalar şirketler için hala tabiki çok önemli olacaktır, ancak bu modellerin önemli ölçüde gözden geçirilip müşteri tarafından yeniden ziyaret edilebilir ve talebe karşı çok hızlı cevap verebilen modeller olmaları gerekir.
Çevrimiçi platformlara yapılan yatırımların artması, fiziksel mağazaların işeyişi ilerleyen dönemde ürün sipariş ve toplama noktaları haline gelmesi çok şaşırtıcı olmayacaktır.