× BRAND STORY MODA
Moda Haberleri Trend ve Stil Sokak Modası Radar Alışveriş DekorasyonTümü
HAYAT
Söyleşiler Spor Koçun Sağlık / Bakım Gezinti Mekanlar Sinema / Müzik Etkinlikler Kendin YapTümü
EXCLUSIVE MAGAZİN
Kırmızı Halı İlham Al Tarzı Ne ÜnlülerTümü
DEFİLEÜRÜN İNCELEMESİ
Hayat / Etkinlikler

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM FİLM FESTİVALİ

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu sene 21-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Institut Français ve SALT Beyoğlu’nda gerçekleşecek.

by Gizem Şakar 14/11/2019
2019 film seçkisi ile Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bireysel, sosyo-kültürel belgesellerden oluşan  küresel sorunların kaynağına odaklanıyor ve  gerçeklerin anlaşılmasına ışık tutuyor. Dünyanın birçok farklı ülkesinden iklim değişikliği, sosyal girişimcilik, bir insan hakkı olarak barınma ve konut, toplumsal dönüşüm, yerel ekonomi, sürdürülebilir ormancılık, turizm, çocuk işçiliği, sürdürülebilir üretim, sorumlu tedarik zinciri, barış vb birçok konuyu bütüncül bir bakış açısıyla aktaran belgeseller bu sene SYFF'de yer alıyor. Gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalde filmlerin yanı sıra film içerikleriyle alakalı konularda ilham veren konuşmacılar, müzisyenler/performanslar da yer alacak.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivalinde İzlemeniz Gereken Filmler

GİYSİLERİMİ KİM ÜRETTİ? / WHO MADE MY CLOTHES? (Yönetmen: MJ Delaney, İngiltere, 2018,
 Giysilerimiz milyonlarca insanın elinden çıkıyor ve bu insanların birçoğu açlık, sömürü ve tehlike içinde yaşıyor. Bizler bunu değiştirebiliriz. Fashion Revolution (Moda Devrimi) hareketi adil, güvenli ve daha şeffaf bir moda sektörü talep ediyor. Dünyanın dört bir yanında birçok insan markalara #giysilerimikimyaptı diye soruyor.


GIDANIN GELECEĞİ VE GERALD MİLES / THE FUTURE OF FOOD AND GERALD MİLES (Yönetmen: Jason Taylor, Chintan Gohil, İngiltere, 2016, 5’, Çeviren: Mehmet Emin Boyacıoğlu)
Dünyanın dört bir yanında topraklarını ve kaynaklarını para getirecek başka bir iş için kullanmayı reddeden ve çiftçilik yapmakta ısrar eden milyonlarca çiftçi var. Bu çiftçiler özerklikleri, yerel toplulukları için temiz ve besin değeri yüksek gıda yetiştirme hakları için mücadele veriyorlar ve Gerald Miles da onlardan biri. Batı Pembrokeshire’ın eteklerindeki 45 hektarlık çiftliği, babasının işlettiği yıllardan bu yana birçok değişime göğüs germek zorunda kalmış. Şimdi ise çiftlikler eskiden nasıl işletiliyorsa ona dönüş yapmış: Organik üretim yapmaya, çeşitli ekinler ve hayvanlar yetiştirmeye ve en önemlisi, yerel topluluğun bir parçası olmaya.


BİR BUTİK ҪİKOLATA HİKAYESİ SETTİNG THE BAR: A CRAFT CHOCOLATE ORİGİN STORY
(Yönetmen: Tim Shephard, ABD, 2019, 85’, Çeviren: Aykut İstanbullu)
Kakao çekirdeğinin Amazonlar’dan başlayan ve dükkanlarda çikolata olarak son bulan hikayesini anlatan filmde birkaç artizan çikolata yapımcısının Peru ormanlarında çiftçi toplulukları ile doğrudan ilişki kurmalarını ve yeni kakao çekirdeklerini tespit etmelerini aktarıyor. Daha iyi ürünler için güçlerini birleştiren ve işbirliği yapan girişimcilerin hikayesi bir yandan da gıda sistemi ve sürdürülebilirliğin kesişim kümesini gözler önüne seriyor. Tüketicilerin giderek daha fazla gıdanın kaynağını ve üretim yöntemlerini sorgulaması, küçük ölçekli ve sürdürülebilir şekilde üretilen gıdalar için daha fazla ücret ödemeye hazır olmaları işin içerisinde olan herkese fayda sağlıyor ve sürdürülebilir tarımı destekliyor mu?


GÖRÜNMEZ ELLER / INVİSİBLE HANDS (Yönetmen: Shraysi Tandon, Gana, Çin, Hindistan, Hong Kong, Endonezya, ABD, 2018, 80′, Çeviren: Aykut İstanbullu)
 Film çok sevdiğimiz ürünleri üreten şirketlerin tedarik zincirlerinde yer alan çocuk işçiliğini ve kaçakçılığını gözler önüne seriyor. Altı ülkede çekilen film hergün satın aldığımız ürünleri üreten çocukların yürek burkan hikayelerini sunuyor. Çocukların satıldığı, köle olarak kullanıldığı ve istismar edildiği gizli çekimlerin yer aldığı film günümüzün modern kölelik sistemini araştırırken neden bu yasa dışı ve acımasız faaliyetlerin büyük şirketler başta olmak üzere ana paydaşlar tarafından engellenmediğini ve sistemin bu şekilde devam ettiğini sorguluyor.


 BÜYÜK YEŞİL DUVAR / THE GREAT GREEN WALL (Yönetmen: Jared P. Scott, Birleşik Krallık, 2019, 92’, Çeviren: Aykut İstanbullu)
 Afrika kıtasında yaşamı değiştirecek yeni bir dünya harikasının doğuşunu takip eden Büyük Yeşil Duvar Sahra çölünün kıyısında başlayan ve gezegenin en iddialı denemelerinden birinin hikayesini aktarıyor. Afrika’nın doğu kıyısından batı kıyısına ağaçlardan ve bitkilerden oluşan bir duvar yetiştirme ve geçtiği bölgelerde iklim değişikliğinin yarattığı yıkımı durdurma hayali. Büyük Yeşil Duvar 2030’da bitirildiğinde gezegendeki yaşayan en büyük yapı olacak, Büyük Mercan Kayalıklarının üç katı uzunluğunda! Fernando Meirelles’in yönetmenliğinde, Mali’li ünlü şarkıcı ve aktivist Inna Modja’nın gözünden anlatılan bu müthiş girişim izleyicileri kıta boyunca görsel ve müzikal enfes bir yolculuğa çıkarıyor. Inna, bir yanda savaş ve kıtlık ile harap olmuş ülkeleri keşfederken öte yanda yeni filizlenmekte olan ve milyonlarca insana umut veren Afrika Birliği’nin hikayesini anlatıyor.


BASKI / PUSH ( Yönetmen: Fredrik Gertten, İsveç, 2019, 92′, Çeviren: Hande Söylemez Kara)
Küresel bir sorun olarak konutun metalaştırılması neticesinde ortaya çıkan sorunları inceleyen filmde Birleşmiş Milletler raportörü Leilani Farha’nın gözüden neden artık şehirlerimizde yaşamanın giderek imkansız hale geldiğini inceliyoruz. Temel bir insan hakkı olarak barınma ve konut insanın sağlıklı ve güvende olmasının önkoşuludur. Oysa dünyanın her yerinde yaşayacak bir yer bulmak giderek zorlaşmakta… Günümüzde konutun bu denli acil bir sorun olmasının arkasındaki oyuncular ve etmenler nelerdir?

ÖNERİLER