Troya Müzesi, Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahiptir. İnşasına 2013 yılında başlanılmış, 2015 yılında duran çalışmalara 2017 yılından bu yana devam edilmiş ve 2018 yılı Ekim ayında açılmıştı.
Müzede öncelikle sizleri heykeller, mezar taşları, büyük fotoğraflar karşılıyor ve daha ilk girişten itibaren etkilenmeye başlıyorsunuz. Ömer Selçuk Baz ve Yalın Mimari Tasarım bünyesindeki ekibi müzeyi; neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon sırlaması ile düzenlemiş ve bunları terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle bizlere aktarmıştır.
Benim de ziyaret etme şansı bulduğum bu harika arkeolojik müzede en çok ilgimi çeken ise bazı eserlerin görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama (anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi) dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımları yapılmasıydı.
Yarışmada finale kalan müzemizin yarışma sonucu ise 2 Mayıs 2020 de belirlenecek ve Birleşik Krallık Cardiff Amgueddfa Cymru’daki Wales Ulusal Müzesi’nde düzenlenecek olan Avrupa Müze Forumu Yıllık Konferansı’nın son gününde törenle açıklanacak.
Şimdiden bol şans diliyor sonuç her ne olursa olsun kendileriyle gurur duyuyor ve Çanakkale'ye yolu düşen herkesi bu şahane müzeyi ziyaret etmeye davet ediyoruz.