× BRAND STORY MODA
Moda Haberleri Trend ve Stil Sokak Modası Radar Alışveriş DekorasyonTümü
HAYAT
Söyleşiler Spor Koçun Sağlık / Bakım Gezinti Mekanlar Sinema / Müzik Etkinlikler Kendin YapTümü
EXCLUSIVE MAGAZİN
Kırmızı Halı İlham Al Tarzı Ne ÜnlülerTümü
DEFİLEÜRÜN İNCELEMESİ
Hayat / Sağlık / Bakım

KETOJENİK DİYET HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Nedir bu ketojenik diyet? Yararları neler? Etkisini ne kadar sürede gösterir? Uygulaması kolay mıdır? İşte size cevaplar!

by Yaren Akkaya 26/08/2019

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyetin temeli karbonhidratları önemli ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanan bir sistem. Asıl amaç; ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar yerine balık, tereyağı, zeytinyağı, et vb. gıdalarla yağ ve protein miktarını artırmaktır.

Ketojenik kelimesi ketozis kelimesinden geliyor. Ketozis, düşük karbonhidrat durumunda vücudun enerji elde etmek için yağ yakması demektir. Düşük karbonhidratla beslenme; kandaki glikoz seviyesini ve buna bağlı olarak insülini düşürüyor ve vücut yeterli ölçüde glikoz ve karbonhidrat alamayınca yağlara yöneliyor. Enerji için vücut yağ yakmaya başladığında ise “keton” denilen şeyler ortaya çıkıyor. İşte bu tam da aradığımız şey!

Ketojenik Diyetin Faydaları:

Düşük karbonhidrat diyetlerinin kan basıncını nelere yardımcı olduğunu okuduğunuzda şaşıracaksınız. Ketojenik diyetler ve düşük karbonhidrat diyetleri midenizi rahatlatır, kan basıncını dengeler, akne problemini, mide yanmasını, migren ataklarını ve tatlı krizlerini azaltır, "polikistik over" sendromuna iyi gelir, beyin kanserinin tedavisinde bile yararlanılabilir. Ayrıca alzheimer, parkinson ve kanser gibi yaygın ve tedavisi zor hastalıkların tedavisinde de yararlanılmakta olduğu bilinen bir gerçektir.

Ketojenik Diyet Uygulanırken Neler Yenebilir?

Ketozise ulaşmanın en önemli koşulu, karbonhidrat tüketimini durdurmaktır. Günde 50 gramın altında net karbonhidrat almanız ketozise girmek için yeterli olurken, ideal rakam 20 gramdır. Ne kadar az karbonhidrat alırsanız, diyetiniz de o kadar etkili olacaktır.

Tüketebileceğiniz gıdalar:

Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta.

Neler Yenmez?

Ketojenik diyetlerde yememeniz gerekenleri nişasta ve şeker bakımından zengin gıdalar (ekmek, makarna, pirinç, patates) olarak özetleyebiliriz. Çünkü bu besinler, karbonhidrat bakımından zengindir.

Ketojenik diyetlerde, düşük karbonhidrat diyetlerinin temel kuralları geçerli olmakla birlikte, diyetiniz protein değil yağ bakımından zengin olmalı. Diyetinizi, vücudunuzun enerji kaynaklarını %10’un altında karbonhidrat (ne kadar az, o kadar iyi), 15-25% arası protein (ne kadar az, o kadar iyi) ve %70 oranında yağlar olacak şekilde kurgulayabilirsiniz.

Yasak olan gıdalar:

Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratı yüksek gıdalar, meyveler (çok az miktarda günde bir kere tüketebilirsiniz), kök sebzeler, içinde mısır şurubu, glikoz şurubu gibi gizli şeker barındıran meyve suyu, bal, pekmez vb. gıdalar


 

Ne içmeli?

Su tabii ki de olmazsa olmaz harika bir seçenek, ama onun dışında kahve ve çay da tüketebilirsiniz. Tabi ki ideal olanı içeceklerinizin şekersiz olması. Çay ve kahvenizi az miktarda süt ya da krema ile tüketebilirsiniz :)

Dikkat

Diyeti uygularken aslında küçük gibi görünen çok önemli detaylar var. Bunlara dikkat etmezseniz yaptığınız diyetten elde edeceğiniz sonuç beklediğiniz gibi olmayabilir.

– Yağ yiyin. Karbonhidratı kestiniz ancak yağda elinizi korkak alıştırmayın. Yağ tüketimini artırın ki vücut enerji sağlayabilsin. Tabii yağdan kastımız faydaları yağlar. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar.

– Sebzeleri buharda pişirin. Kızartmayın! Kızartmanın hiçbir diyette yeri yok.

– Bol bol su için. Buna sadece diyette değil, her zaman dikkat edin.

– Kontrollü protein alın. Ne kadar protein, o kadar fazla yarar diye düşünmeyin. Yağlı, orta proteinli ton balığı gibi gıdaları tercih edin.

– Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının uzman kontrolünde bu diyet uygulaması gerekir.

En önemli notu yazının sonunda tekrar edelim: Her diyette olduğu gibi, ketojenik diyeti uygulamak isterseniz bir uzmana danışın.


Sağlıkla kalın :)

ÖNERİLER