Bir Yaşam Felsefesi Olarak Minimalizm
“Less is more” yani “Az çoktur”! İşte minimalist yaşamın mottosu! İlk bakışta akla bir sanat akımı olarak gelen minimalizm 21. yüzyılın en önemli yaşam felsefelerinden biri. Modern sanat ve müzikte, 1960’lardan bu yana hayat bulan minimalizm, sadelik ve nesnelliğin anlam kazandığı bir akım olarak öne çıkıyor. Yaşam felsefesi olarak ele alındığında ise minimalizm ihtiyaç duyulan şeylere odaklanmayı, ihtiyaç duyulmayanları ise hayatınızdan çıkarmayı hedef alıyor. Fazlalıklardan kurtulmak, sadeleşmek olarak da benimseyebileceğiniz bir yaşam felsefesi olan minimalizm denilince akla gelen popüler isimler arasında Einstein, Steve Jobs ve Mark Zuckerberg geliyor.
Apple’ın kurucusu Steve Jobs modern yaşamda en popüler minimalist yaşam temsilcilerinden biriydi. Apple ürünlerinin tasarımından da bunu anlamak mümkün öyle değil mi? Evinde yalnızca bir Einstein tablosu, bir lamba, sandalye ve bir de yatak vardı. Çünkü yaşamının her alanında minimalizmi benimsemiş olan bir isimdi. Karmaşıklıktan uzak bir yaşamı benimseyen Steve Jobs’un bu yaklaşımı aslında hayata dahil ettiği ürünlerle milyonların yaşamının da bir parçası oldu. Aynı şekilde Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de popüler minimalistlerden biri. Yıllarca tek tip tişört giymesiyle bazılarının eleştirilerine hedef olsa da minimalistler için iyi bir örneği teşkil ediyor. Aynı şekilde son derece basit bir yaşam süren yüz yılın dâhilerinden Albert Einstein’ın çok az kıyafeti olduğu biliniyor.
Minimalistlerin Ortak Özellikleri
Siz bir minimalist misiniz öğrenmek ister miydiniz? Minimalist yaşam felsefesini benimseyen kişilerin ortak özellikleri olduğunu hatırlatalım. Minimalistlerin nasıl bir hayat sürdüğünü merak ediyor ve siz de sadeleşmek istiyorsanız önce kendinizde bu özelliklerin olup olmadığına bir bakın, yoksa da uygulamaya alın:
- Minimalistler yeme içme düzenlerine dikkat ederler. Onlar için yemek yemek yaşamak için bir ihtiyaçtır ve çok fazla yiyip içmezler.
- Kıyafetleri sınırlıdır. İhtiyaçları olmayan giysilerle dolaplarını doldurmazlar.
- Dünya malı onlar için çok önemli değildir. Ev, araba, yat, kat almaktansa dostlarıyla daha çok zaman geçirmeyi ve keyifli sohbet ortamlarını tercih ederler.
- Evlerinde de yalnızca ihtiyaçlarına odaklı, minimal ve az eşyalar bulunur.
- Zaman yönetimi onların hayatının önemli bir unsurudur. Dakiktirler ve kendilerine zaman kaybettiren işler ve insanları tercih etmezler.
- Dijitalleşmeyi de dengeli olarak yaşarlar. Sosyal medyadan ve çağın gerektirdiklerinden uzak kalmazlar ama bunları hayatlarının merkezine de koymazlar.
- Tüketim odaklı bir yaşam sürmezler. İsraf onlar için olmaması gereken en önemli konudur. Abartmadıkları gibi, israf da etmezler.
- Küçük şeylerle mutlu olmayı bilirler. Yardımsever olurlar ve çevrelerindeki olaylara karşı duyarlı davranırlar.
- Çevreyi güzelleştirmek onlar için önemlidir.