× BRAND STORY MODA
Moda Haberleri Trend ve Stil Sokak Modası Radar Alışveriş DekorasyonTümü
HAYAT
Söyleşiler Spor Koçun Sağlık / Bakım Gezinti Mekanlar Sinema / Müzik Etkinlikler Kendin YapTümü
EXCLUSIVE MAGAZİN
Kırmızı Halı İlham Al Tarzı Ne ÜnlülerTümü
DEFİLEÜRÜN İNCELEMESİ
Hayat / Söyleşiler

MUTFAKTA BİR BLONDIECHEF İZEM ARMAĞAN

Mutfağın blondiechef'i ve yemek stilisti İzem Armağan'ı yakından tanıyalım.

by Gizem Şakar 11/04/2020
KENDİNİZDEN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ? 

18 Nisan 1991 yılında İstanbul'da doğdum. Liseyi Uğur Kolejinde bitirdikten sonra Oxford Kings College'da İngilizce eğitimi aldım. Ardından Viyana'ya gittim ve ‘University of Wien’de İngiliz Dili ve Edebiyatı okudum. Akademik eğitimimi tamamladıktan sonra hayallerimi gerçekleştirmek icin Londra'ya gittim ve Le Cordon Bleu'de ‘Diplome de Cuisine’ ve ‘Hospitality and Management ’ okudum. Dubai, Viyana, İstanbul gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde staj yapma ve çalışma imkanı buldum. İstanbul'a döndükten sonra birçok projede yer aldım ve sektörün önde gelen isimleriyle birlikte çalıştım. Anlayacağınız yurtdışında 9 senelik uzun bir eğitim ve çalışma hayatım oldu. Türkiye'ye döndüm ve ülkeme farklı sektörlerde katkı sağlamaya başladım.

MUTFAĞA NE ZAMAN İLGİ DUYMAYA BAŞLADINIZ?
Çocukken yazları çiftliğe giderdik orada toprakla haşır neşir olmak beni çok mutlu ederdi. Sürekli meyve toplar onlardan bir şeyler hazırlar ve pazarda kardeşimle birlikte satardım. Bahsettiğim köy pazarında insanlar zamanla bahçemizden çıkan meyveleri ve hasılatları beğenmeye başladı. Bu hem beni çok mutlu ediyordu hem de bunu daha fazla nasıl geliştirebilirim diye sürekli yeni şeyler deniyordum. Babam ve  babaannem ile mutfakta geçirdiğim zamanlar benim için paha biçilemez. Onların bu mesleği seçmemdeki katkısı çok büyük oldu.

YEMEK STİLİSTLİĞİ ÜLKEMİZDE ÇOK OLMAYAN BİR KAVRAM. SİZ BUNU NASIL YAPIYORSUNUZ?
Bir çok markayla farklı konularda işbirliğimiz oluyor. Ekibim ve ben projeleri titizlikle yürütüyoruz. Markaları anlamak ve onlara profesyonel hizmet verebilmek hiç kolay değil. Sofra düzeni, tarif, fotoğraf ve video gibi birçok konuda freelance olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her marka ve her insan bizler için altın değerinde. Sadece onu nasıl parlatacağımızı ve sunacağımızı birlikte tasarlıyoruz. Görselik bir ürünü satın almanızı ve onu sevmenizi etkileyen en önemli faktör. Görseller ve styling ne kadar kuvvetliyse ürünü satın almak ve aldırtmak bir o kadar kolaylaşıyor.  Bunun için okulda ayrıca bir eğitim almıyoruz. Tabiri caizse mezun olduktan sonra çok vizyoner ve farklı bir bakış açınız oluyor. Bir kere okul sizlere ultra farklı bir görgü, kültür ve degüstasyon katıyor. Gerisini siz üstüne katarak getiriyorsunuz.

YAPTIĞINIZ YEMEĞİ VE HAZIRLADIĞINIZ SUNUMU SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMA SÜRECİNİZ İLK NASIL BAŞLADI? 
Bu okulu okumak ve mezun olabilmek herkes gibi en büyük hayalimdi.  Benim gibi hayallerinin peşinden koşan insanlar için bu okulda okumak çok değerli. Okulda neler olduğunu nasıl bir eğitim aldığımızı chefleri ve nasıl bir yaşam tarzımız olduğunu insanlar merak ediyordu. Fransız disipliniyle yapılaştırılmış bir okulun izole bir kitlesi oluyor. Sürekli okuldan insanlarla bir aradasınız. Bu kültürü merak eden ve chef olmak isteyen herkes amatör şekilde başladığım instagram hesabımı takip etmeye ve sorular sormaya başladı. 2 - 3 sene kadar bu şekilde devam etti. Türkiye'ye döndükten sonra Can Mete ile tanıştım. Oda tıpkı benim gibi bir chefdi ama farklı bir alana doğru ilerlemişti.  ‘Yemek Fotoğrafçılığı’ o an hayatıma girdi. Yaptığımız şeyleri göstermenin en iyi yolu yine güzel bir görselden geçiyordu. 6 senedir bir çok projeye imza attık daha nicelerine inşallah.


TÜM SUNUM TASARIMLARI VE FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİ NASIL YAPIYORSUNUZ? BU SÜREÇ NASIL İLERLİYOR BİRAZ ANLATIR MISINIZ? 
Yemek,  canlı ve hareketli olmayı gerektiriyor. Soğuya biliyor ya da görüntüsünü kaybediyor. O yüzden neyi nasıl çekeceğiniz çok önemli. Tarif yöresel bir yemek ise  onun için ayrıca bir konsept gerekiyor. Modern bir sunum için ise daha farklı bir konsept gerekiyor. Her yemek kendi içinde bir kültür oluşturuyor. Bizlerde yemeğin bu kültürünü kaybetmeden en güzel şekilde sizlere sunmayı hedefliyoruz. 
TÜRK MUTFAĞINDAN EN ÇOK HANGİ YEMEKLERİ YAPMAYI SEVİYORSUNUZ?  
Türk yemeklerinde çok iyi olduğum söylenemez ama en sevdiğim yemek bol Antep Fıstıklı ve limonlu içli köfte diyebilirim.  

DÜNYA MUTFAĞINDAN EN ÇOK HANGİ YEMEKLERİ YAPMAYI SEVİYORSUNUZ?
Tam bir makarna canavarı olduğum söylenebilir.

EN ÇOK BEĞENİLEN YEMEĞİNİZ HANGİSİ?
Sanırım oda makarna.

KARİYERİNİZ İLE İLGİLİ İLERİYE YÖNELİK HEDEFLERİNİZ VE HAYALLERİNİZ NELER? GELECEK DÖNEMDE NE GİBİ PLANLARINIZ VAR?
Elimden gelenin en iyisini yapmak ve bunun için her gün kalkıp şükretmek bence olabilecek en güzel gelecek planı.   
BİZE EVDE KOLAYCA YAPABİLECEĞİMİZ BİR TARİF ÖNERİRMİSİNİZ?
Bir film de şöyle bir sahne vardı. Hindistanlı bir aşçıdan Michelin Star bir restauranta kabul edilebilmesi  için ondan menemen yapmasını istemişler. Chef şaşırmış.  Kendi kendine bu kadar kolay bir yemekte ne var demiş? Ama önemli olan en kolayı yapabilmekmiş. En kolayı yapamazsan en zoru zaten yapamazsın demiş. O zaman gelsin farklı bir tarif! 

ÇITIR MİKADO MANTI


MALZEMELER
• 3 tane yufka
• 1 adet yumurta sarısı
Üzeri için;
• 1 kase yoğurt
• 1 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı salça
• 1 demet maydanoz
• 1 adet kırmızı soğan
• 1 adet tatlı kırmızı biber
• Çok az sıvı yağ
• Tuz, karabiber, kırmızı biber tozu
Hazırlanışı
1- Temiz bir tezgahın üzerine yufkaları güzel bir biçimde seriyoruz. Ortadan kesip dört'e bölüyoruz. (Uzun yada kısa yapmak tamamen sizin elinizde dilerseniz üçgen şeklinde kestiğiniz yufkaları 1 kere daha keserek kısa yufkalar elde edebilirsiniz)
2 -Yufkaları uzun bir ince bir çubuğa sarıp ucunu yumurta sarısına batırıp kenara alıyoruz. (Ben evdeki çin çubuklarını kullandım sizlerinde evde pipet yada benzeri bir çubuğunuz var ise kullanabilirsiniz)
3 - Tencere 1 kaşık sıvı yağı alıp önceden ince doğradığımız soğanları alıp kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanların içerisine 1 yemek kaşığı salçamızı da ekleyerek karıştırıyoruz. Daha sonra kıymayı ve baharatları da ekleyerek kavurma işlemine devam ediyoruz.
4 - Kızgın yağda kızarttığımız yufkaları kenara alıp. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ve kıyma sosumuzu ilave ediyoruz. Son olarak da ince kıydığımız maydanozları da ilave edip servise hazır bir hale getiriyoruz. 

Sunum Önerisi ; Ben evde bulunan toprakla temas etmemiş saksılarımın içerisine yağlı kağıt serip içerisine malzemeleri yerleştirdim sizlerde dilerseniz bu şekilde ya da bir tabakta karışık bir şekilde servis edebilirsiniz. Herkese Afiyet Olsun


ÖNERİLER