Yoga nedir?
Yoga ” Birlik” anlamına gelir. Ruhu birleştirme, bütünleştirme tekniğidir.
Yoga nerdeyse iki bin yıl önce Hindistan da ortaya çıkmış trend bir spor olmaktan ziyade, felsefi hareketler topluluğudur. Temel hedef kişinin özünü bulmasıdır.
Yoga ortaya çıktığı süreçten bu yana sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir oluşumdur. Bir çok çeşite sahip olan yoganın ortak amacı vücut, zihin ve insan ruhunun daha sağlıklı ve zinde bir hal almasıdır.
Yoga türleri nelerdir?
Yogayı bir yaşam tarzı haline getirebilmek için öncelikle ne yaptığınızı neyi ne için kullandığınızı iyi bilmeniz gerekir.
Hatha Yogası
Yeni başlayanlar için de uygun olabilecek bir yoga türüdür. Daha çok antremanın fiziksel tarafına yönelir. Hafif fiziksel egzersizler, nefes çalışmaları ve meditasyonlar yardımıyla vücut ve zihnin dengeyi yakalamayı amaçlar.
Kundalini Yoga
Yoganın daha spiritüel tarzıdır. Temel hedef düzenli hareketler ile nefes egzersizlerini birleştirip mutluluğa ulaşmaktır. Kundali yogasında esneme hareketlerine uyumlu egzersizlerle gerçekleştirilir. Güçlü egzersiz hareketleri yoğun nefes egzersizleri, meditasyon ve şarkılarla desteklenir.
Astanga/ Power Yoga
En zorlayıcı yoga türlerinden birisidir.Klasik figürler seri ve belirli bir sıralamaya göre yapılır. Her egzersiz için nefes beş nefes uzunluğunda tutulur. Orta vücut kısmını güçlendiren bu egzersizler iyi bir kondisyon istiyor.
Acro Yoga
İki kişinin birlikte yaptığı bu yoga türü oldukça sert ve yenidir. Akrobasi ve maditatif dokuları birleştiren bu stil partnerlerin birbirinden destek alarak hafifliği hissetmesini sağlar. Burada vücut ile birlikte partnere olan güven ve cesaret duygusu da eğitilir.
Vinyasa Yoga
Yoga’nın en enerjik şeklidir. Her nefes alış-verişi sırasında farklı bir poza geçilir. Birden çok duruş (asana) deneyimlemek ve bağ dokularının yanısıra kaslarını da geliştirmek isteyenlere uygun bir yoga şeklidir.
Restoratif Yoga
Şifa yogası olarak da bilinir. Temel hedef sinir sistemini onarmak ve bilinç dengelenmesini sağlamaktır. Duruşlar diğer yoga türlerine göre daha uzun sürelidir ve bağ dokularla beraber kaslar bilinçli bir şekilde gevşetilir.Nefes egzersizleri eşliğinde istenilen rahatlama sağlanır.