Ne demek bu eklektik?
Hemen açıklayayım. Eklektik kelimesi dilimize Latince’den gelmekle beraber seçmek, kaynaştırmak ve seçmece anlamlarına gelmektedir. Eklektik tarzı aslında ara bulucu olarak yorumlayabiliriz. Bu tarz, renk ve doku çeşitliliğini yansıtır. Yeniyle eskiyi, lüksle mütevazıyı, gösterişli ile sade olanı bir araya uyum içinde getirir.
Eklektik tarz eşliğinde sevdiğiniz pek çok eşyaya zıtlıklarına bakmadan yer açabilirsiniz. Bu tarzı sevenler için en büyük avantaj hiçbir sınırlama olmadan sevdikleri parçaları kolayca bir araya getirebilmeleridir. Pahalı bir orta sehpayla, bit pazarında rastladığınız bir puf yan yana gelebilir. Ya da rustik bir sehpa ile klasik tasarımlı bir lambaderi eşleştirebilirsiniz. Böylece dekorasyonda önünüze çıkan birçok moda ya da stil engeli ortadan kalkar.
Evet, sevdiğiniz pek çok eşyaya zıtlıklarına bakmadan yer açabilirsiniz demiştim ancak bu tarzı asla gelişigüzel bir düzenleme tarzı olarak algılamamalısınız. Eklektik tarzda seçtiğiniz parçalar aynı döneme ya da aynı tarza hitap etmeyebilir ama yine de alt temada onları eşleştirdiğiniz ortak noktalar mutlaka bulmalısınız. Bir yemek masasının etrafına farklı model ve renklere sahip sandalyeler dizebilirsiniz. Eğer aynı boyda ve her birinin tek başına özel bir tasarıma sahip olmalarını sağlarsanız onları orta noktada buluşturacaksınızdır.
Bu tarzı uygularken iç sesinize kulak vermeyi öğrenmelisiniz. Odaya ilk olarak temel parçaları yerleştirmekle işe başlayın. Ardından aksesuarları kullanarak eklektik tarzı yakalamayı hedefleyin. Eşyaların doğru yerleşimi, koltukların birbirlerine uzaklığı, aksesuarların farklı da olsa aynı ölçülere sahip olması, tablonun duvara doğru yükseklikte asılması, simetri gibi kilit noktalara dikkat edilmelidir. Odayı belli bir mesafeden inceleyin, hatta bir fotoğrafını çekip odada gözünüze batan, yakışmadığını ve fazlalık yarattığını düşündüğünüz parçaları ayıklayabilirsiniz.
Birbiriyle farklı tarzlarda eşyaların bir araya geldikleri anda yarattığı kargaşayı engellemek için muhteşem üçlüden yardım alabilirsiniz: Çiçek, orantı ve kompozisyon. Bu üçlü elbette tüm dekorasyon tarzlarında önemlidir ama eklektik tarzı deneyecek olanlar biraz daha dikkatli olmalı. Bazen odadaki eşyalarda dikdörtgen biçiminin hakim olması bir bütünlük yaratabilir.
Eklektik stili uygularken size yardımcı olabilecek başka bir ipucu da olabildiği kadar düz ve sade arka plan rengi kullanmak olacaktır. Duvar kağıdı ya da renkli zemin döşemesi yerine düz duvarları, açık renk zeminleri tercih edin. Böylece eşya seçiminde daha özgür olabilirsiniz. Sade bir arka planla odada denge sağlamanız kolaylaşır.
Diğer dekorasyon tarzlarının aksine, eklektik tarzda canlı renkleri ve desenleri bol bol yan yana getirebilirsiniz. Bunda özgürsünüz. Ancak, unutmayın ki ilk bakışta başkaları tarafından fark edilmeyecek bile olsa, siz renkleri ve desenleri bilinçli bir şekilde seçmiş olmalısınız ki oluşabilecek kaos engellensin. Hoşunuza giden bir eşya gördüğünüzde odada nereye koyacağınızı hemen söyleyemiyorsanız, yanlış yolda olabilirsiniz. Benden söylemesi :)